Agyhártyagyulladás

Parazita profilaktikus. Öngyógyszerezés, öngyógyítás

Módosítva: Meningitis purulenta az agyhártyák gennykeltők okozta, meningitis serosa az agyhártyák főként vírusok, ritkán baktériumok vagy gombák okozta gyulladása.

Az agyhártyagyulladás előfordulása Gennyes és vírusos férgek besorolása alapján minden életkorban előfordulhat.

Agyhártyagyulladás

Egyes baktériumok csak újszülöttkorban, a gombák immunhiányos betegekben okoz agyhártyagyulladást. Egyes vírusok szezonálisan betegítenek meg pl.

parazita profilaktikus tabletták a férgek gyermekektől való megelőzésére

Az agyhártyagyulladás okai Egyes mikroorganizmusok előszeretettel támadják meg az idegrendszert neurotrop kórokozókde tulajdonképpen bármely kórokozó létrehozhat fertőzést, feltéve, hogy átjut az idegrendszert védő vér-agy gáton. Az idegrendszeri gyulladás mindig az egész központi idegrendszert érinti, felosztása agyhártya és- agyvelőgyulladásra csupán az érintett struktúra dominanciájára utal.

A kórokozó lehet baktérium, vírus, gomba, parazita. Agyhártyagyulladás kialakulhat egészséges egyénekben, anatómiai rendellenesség talaján, immunhiányos állapotban egyaránt.

A baktériumok főként a véráram útján, de a környező képletekből közvetlen ráterjedéssel okozhatnak gennyes agyhártyagyulladást. A vírusok többnyire cseppfertőzéssel, fekális-orális úton, vagy vektor közvetítésével pl. A gombák főként immunológiailag károsodott egyénekben okoznak fertőzést. Említést érdemel még a tuberkulózishoz társuló agyhártygyulladás is. Leggyakoribb agyhártyagyulladást okozó baktériumok a Streptococcus pneumoniae pneumococcusa Neisseria meningitidis meningococcusa Haemophilus influenzae, a Listeria monocytogenes és újszülöttkorban Escherichia coli, valamint a B-csoportú Streptococcus is.

parazita profilaktikus férgek felnőttkori tünetei és kezelése

Külön csoportba sorolható a Lyme-kór, a tuberculosis, a leptospirosis okozta agyhártyagyulladás. Vírusos agyhártyagyulladást leggyakrabban a kullancsvírus, enterovírusok, LCM vírus, herpesvírusok okoznak, de számos egyéb vírus mellett az influenzavírus és az adenovírusok is kóroki tényezők lehetnek.

Az agyhártyagyulladás tünetei Az agyhártyagyulladás általános tünetei a láz, a fejfájás, a hányinger és hányás, étvágytalanság, nyugtalanság, ingerlékenység, fénykerülés, hátfájás. Az agyhártyagyulladás idegrendszeri tünetei az eszméletzavar, a görcsök, idegrendszeri góctünetek, a tarkókötöttség és a meningealis izgalmi tünetek.

parazita profilaktikus táplálkozás a test parazitaellenes tisztításával

Csecsemőkorban agyhártyagyulladásra utalhat a feszülő kutacs és parazita profilaktikus egyéb okkal nem magyarázható rossz közérzet, ismétlődő lázgörccsel. Elengedhetetlenül fontos az agyhártyagyulladást megelőző események és panaszok, a kórelőzményben szereplő, gennyes arcüreg- középfül- és csecsnyúlvány gyulladás, koponyasérülés, idegsebészeti parazita profilaktikus, kullancscsípés, állatkontaktus, újszülött esetében a születés körüli események ismerete.

Az agyhártyagyulladás lefolyása Mivel az agyhártyagyulladás hátterében sokféle kóroki tényező állhat a kórlefolyás is sokféle lehet. Megkülönböztetünk akut és subakut, ritkán krónikus lefolyást. Gennyes agyhártyagyulladás általában életveszélyes kórkép, melyet sok esetben sokszervi elégtelenség, véráramfertőzés is kísér. Gennyes agyhártyagyulladás a komplex kezelés mellett maradéktalanul gyógyulhat, de az esetek egy részében szövődmények agytályog és maradandó károsodások süketség, epilepszia is kialakulhatnak, sőt a fatális kimenetel sem ritka.

Neisseria meningitidis Meningococcus okozta fertőzésben, az agyhártyagyulladást megelőzve nemritkán már a véráramfertőzés Waterhouse —Friderichsen szindróma halálhoz vezet.

Öngyógyszerezés, öngyógyítás

Csak immunhiányos betegekben fordul elő gomba eredetű agyhártyagyulladás, mely igen súlyos lefolyású betegség. Az agyhártyagyulladás diagnózisa Agyhártyagyulladásra utaló klinikai gyanújelek esetén, az erre kijelölt intézményben agyvíz vizsgálatot kell végezni, mely gerinccsapolás lumbálpunkció útján nyerhető. A mintából a kémiai elemzés során az agyhártyagyulladásra jellemző eltérések állapíthatók meg. Parazita profilaktikus agyvíz mikrobiológiai pl.

parazita profilaktikus méregtelenítés oltások után

Képalkotó vizsgálatokra CT, MR, ultrahang is szükség lehet. Az agyhártyagyulladás terápiája Gennyes agyhártyagyulladás esetén intenzív terápia és antibiotikum kezelés szükséges. Anatómiai rendellenesség vagy infekciós góc sebészeti megoldása is indokolt lehet.

Munkatársaival két vegyületet kapcsolnak össze: az egyik a célba juttatást segíti, a másik pedig elpusztítja a kórokozót. Az efféle új molekulatípust a szaknyelv biokonjugátumoknak nevezi. Hudecz Ferenc professzor és csoportja nemzetközi együttműködések keretében végzik a kutatásukat.

Nem gennyes agyhártyagyulladás alkalmával az esetek nagy részében oki terápia nincs. Gyakorta magától gyógyul, de kiegészítő kezelés agynyomáscsökkentés, szteroid, ágynyugalom stb.

Herpesvírus fertőzés esetén specifikus antivirális terápia, acyclovir adása szükséges.

Az agyhártyagyulladás megelőzése Az agyhártyagyulladás egyes típusai védőoltással megelőzhetők. Ajánlott oltások: N.

parazita profilaktikus levamisol fereghajto

Élet az agyhártyagyulladással Gennyes agyhártyagyulladáson átesett beteg komplex utógondozást ideggyógyászat, fül-orr-gégészet, gyógytornász, szemészet, háziorvosi és követést igényel.

Teljes gyógyulás után normális életvitel folytatható.

A felszívott sejtek melozoid sejtek először egy ivaros szaporodási folyamaton mennek át gametogóniamely során mikro- és makro gaméták keletkeznek.

Egyéb tudnivalók az agyhártyagyulladásról Agyhártyagyulladás gyanúja esetén a beteget kórházba kell szállítani. Ismétlődő csecsemőkori eclampsia, egyéb okkal nem magyarázható rossz állapot esetén gondolni kell agyhártyagyulladásra. Forrás: EgészségKalauz.