Account Options

Bolygó parazita, Kite (1988) & Kite Liberator (2008)

Friss hírek

Megjelent: Ökotáj. Vajon valóban mi vagyunk az isten bolygó parazita kiválasztott faj? Vagy inkább az, amely a legjobban károsítja, sőt végveszélybe is sodorhatja a Földet? A válasz csak tőlünk függ.

Legolvasottabb

A megfelelő válasz megtalálásában segít James Lovelock könyve: Gaia. A bolygó gyógyításának gyakorlati tudománya. Intelligens parazita-e az ember?

Lovelock szerint az ember a Föld számára olyan, mint egy kórokozó mikroorganizmus, vagy egy rosszindulatú daganat az emberi szervezetben.

helminths betegségek az emberben

A mikroorganizmus négyféleképpen viselkedhet: megtámadja a szervezetet, azonban megsemmisíti őt a szervezet védekező rendszere; a szervezet és az élősködő között hosszú ideig tartó küzdelem is kialakulhat, ez a krónikus betegség állapota; előfordulhat, hogy a parazita kerekedik fölül és elpusztítja a szervezetet, és ezzel természetesen az ő életfeltételei is megszűnnek.

Az is lehetséges azonban, hogy a szervezet és a parazita szimbiózisban, kölcsönös egymásrautaltságban él. Az ember mint intelligens parazita számára ennek a legutolsó állapotnak az elérése lehet az egyetlen reális cél.

Bélféreg háziállatoknál - féregtelenítés - Terasz | Femina

Ha nem tudjuk megvalósítani, hogy szimbiózisban éljünk a Földdel, akkor mind az emberiség, mind a Föld pusztulása bekövetkezhet. A Gaia-modell keletkezése A földi élet magyarázatára az emberi történelem során sokféle elmélet született; a Gaia-elmélet szerint a Föld egyetlen egységes és önszabályozó ökorendszer.

James Lovelock ben dolgozta ki ezt a modellt, de az ötlet az as évekből származik. Érdekes, hogy a modell megalkotásához Lovelockot a Mars tanulmányozása vezette: felkérést kapott, hogy segítsen annak a kérdésnek az eldöntésében, hogy van-e élet a Marson?

Lovelock javaslata az volt, hogy a helyi talajminták elemzése helyett meg kell vizsgálni a bolygó légkörét. Ha a gázok statikus egyensúlyi állapotban vannak, akkor az arra utal, hogy nincs élet, ha pedig nincsenek bolygó parazita állapotban, akkor valószínűleg van élet a bolygón. Az élet ugyanis állandó változás, folyamatos anyag- és energiacsere.

Lovelock a vizsgálatok alapján azt állapította meg, hogy a Mars légkörére a statikus egyensúly a jellemző, ellentétben a Földdel, ahol nagymértékű a kémiai egyensúlyhiány. A statikus egyensúlyi állapot hiánya azt is jelenti, hogy van még szabadon felhasználható energia, vagyis vannak a légkörnek reakcióképes komponensei, és kevés az olyan összetevő, amely egyáltalán nem képes további reakcióra.

  1. Rád köszönt az este, elmúlt kilenc óra.
  2. Kik a valódi paraziták a Föld nevű bolygón?
  3. Emberi féreghajto
  4. Alultápláltságot jelent.

Ha hirtelen megszűnne az élet a Földön, az anyagok reakcióba lépnének egymással és a folyamat addig tartana, amíg minden reakcióképes anyag elreagálna egymással, és egy statikus kémiai egyensúlyi állapot alakulna ki.

Lovelock tehát a Marson keresett élettől a földi élethez, illetve az élet kialakulásának és fennmaradásának általános feltételeihez jutott el. Az es években Lovelock elméletét megismerve William Golding adta a Gaia nevet a Földnek, a "szuperorganizmusnak".

orrdugulás és rossz lehelet éjszaka

Gaia a Föld istennője volt a görög hitvilágban, finom, nőies és táplálékot adó istennő, de azokhoz könyörtelenül szigorú, akik nem éltek harmóniában a Bolygó parazita.

Gaia - egyetlen nagy élőlény Lovelock az egész Földet egységes rendszernek tekinti, tehát - a többi modelltől eltérően - nem szabdalja szét részekre, vagyis atmoszférára, litoszférára, hidroszférára és bioszférára. Azonkívül azt vallja, hogy a Föld önszabályozó rendszer. A természetben rengeteg olyan fizikai és kémiai folyamat van, amely önszabályozó, vagyis egy zavar olyan választ indukál, amely a bekövetkező változás ellen hat.

Mivel az élet alapját a folyamatok jelentik, ezért bolygó parazita könnyen elfogadható, hogy az egész Föld esetében is működhetnek ilyen önszabályozó folyamatok. A Gaia-elmélet nem töri meg a természettudományos gondolkodás és gyakorlat elismert tradícióját. Azonban visszalép ahhoz az időhöz, amikor a tudomány még egységes volt. Lovelock úgy tekinti a Földet, mint egységes ökorendszert, tehát bizonyos értelemben mint egyetlen hatalmas bolygó parazita.

Gaia nem az általunk megszokott értelemben élő, hiszen például nem tud helyet változtatni, nincs önálló akarata, vagy nem tud szaporodni.

Szükségszerűen felmerül az igény: hogy határozzuk meg: mi az élet? A fizikusok magyarázata szerint az entrópia csökkenése: a szabad energia felvételével az élőlény képes arra, hogy csökkentse a belső entrópiáját.

Neodarwinista szemszögből nézve az élet a szerves molekulákból álló rendszernek az a sajátossága, hogy növekedni és reprodukálódni képes. A reprodukció folyamatát a természetes szelekció korrigálja.

Kik a valódi paraziták a Föld nevű bolygón? - Smaragd Sárkány animéi

Biokémiai szempontból akkor nevezhető valami élőlénynek, ha fel tudja szabadítani az energiát a tápanyagból vagy a napsugárzásból, és a genetikai kódjaiban beprogramozott utasításoknak megfelelően növekedik. Geofiziológiai szempontból az élet egy olyan, határokkal bíró rendszernek a sajátossága, amely nyitott az energia- és anyagáramlásra, és képes arra, hogy a külső körülményektől függetlenül állandó értéken tartsa a belső férgek gyermekeknél történő kezelése férgekkel. Gaia leginkább eszerint tekinthető élőlénynek, ugyanis az önszabályozó folyamatok a Föld sokféle milyen paraziták alatt tartják állandó értéken, de legalábbis egy meghatározott tartományon belül.

Önszabályozó mechanizmusok A könyv végigköveti a Világegyetem fejlődését a Big Bang-től a galaxisok kialakulásán, a Naprendszer és ezen belül a Föld kialakulásán és fejlődésén keresztül addig, amíg létre nem jöttek a feltételek az élet kialakulásához, tehát Gaia megszületéséhez.

Azt még ma sem tudjuk, hogyan alakult ki helminták walleye- ben élet a Földön: véletlen földi események vezettek-e a kialakulásához, vagy a Világegyetem más pontjáról került-e a Földre. Az azonban bizonyos, hogy egyes élőlények életműködése következtében melléktermékként oxigén keletkezett, amely lehetővé tette az élet új bolygó parazita kifejlődését is. Az élet azután egy bizonyos tartományban stabilizálta a körülményeket a Földön, például biztosította a víz megmaradását.

Az élet és a víz egymással kölcsönös függésben állnak: a víz az élet alapja, ugyanakkor a víz megmaradása a Földön az élőlényeknek köszönhető. Ha ugyanis nem lenne élet a Földön, a víz szétbomlana oxigénre és hidrogénre, és az utóbbi gáz megszökne a Föld közeléből, mert kis tömege miatt bolygó parazita kis gravitációs vonzóerő hat rá. Az élet szabályozza és olyan arányoknál stabilizálja a légkör összetételét, amelyek megfelelőek az élőlények számára.

Az élet, vagyis a bioszféra bolygó parazita éghajlatot és a légkör összetételét egy olyan szinten tartja fenn, amely optimális az élethez. Érdekes példa erre, hogy bár a Nap energia-kibocsátása 25 százalékkal fergek a lakasban azóta, hogy élet van a Földön, a hőmérséklet mégis megmaradt abban a tartományban, amely az élet számára megfelelő. Sokféle önszabályozó mechanizmus működik Gaia szervezetében: az oxigénszintet például többek között az stabilizálja, hogy a levegő oxigéntartalmának egy százalékos emelkedése százalékkal növeli a növények öngyulladásának esélyét, az égés során pedig az oxigén széndioxiddá alakul át.

Az időjárás önszabályozásában többek között a tengeri algák játszanak komoly szerepet. Az algák az életműködésük során dimetil-szulfitot DMS állítanak elő, amely a levegőben aerosolt alkot, és ezzel elősegíti a felhőképződést. Ha tehát melegebb az időjárás az átlagosnál, akkor több tengeri alga fejlődik, ezért megnő a DMS-termelés, és ennek következtében több felhő képződik.

A felhők pedig visszaverik a napfény egy részét. A DMS tehát éghajlati termosztátként működik. Érdekes és szerencsés, hogy a Földön a legtöbb hely alkalmas az életre. Különböző tényezők határozzák meg az ún. A természetes szelekció során azok a fajok maradtak fenn, amelyek az adott hely sajátosságaihoz jól alkalmazkodtak - a sajátosságokba bele kell érteni azokat is, amelyeket más élőlények alakítottak ki pl.

termeszetes fereghajto embernek

A növények egyedül nem lennének képesek arra, hogy ökorendszert alkossanak, ugyanis hamar kifogynának a széndioxidból, tehát szükségük van olyan élőlényekre, amelyek széndioxidot termelnek az életműködésük során.

Így jöhet létre az egyensúly az anyag és az energia körforgásában a természetben. Daisyworld - margarétavilág Az éghajlat önszabályozó mechanizmusának a magyarázatára készítették el a Daisyworld komputer-modellt. Képzeljünk el egy olyan világot, ahol bolygó parazita sötét és fehér margaréták élnek. Kezdetben, amíg a napsugárzás intenzitása nem olyan nagy, csak az Egyenlítő vidékén élnek margaréták, mégpedig sötétek, hiszen ezek több fényt tudnak elnyelni, mint a fehérek.

10 tünet, ami arról árulkodik: Parazita fészkel a testedben! - Kiskegyed

A napsugárzás intenzitásának növekedésével egyre inkább elterjednek a világos színű virágok, míg teljesen kiszorítja a sötéteket, sőt később már ők is csak bolygó parazita sarkvidéken élnek, és végül ezek is teljesen kipusztulnak.

A modell továbbfejlesztett változatánál növényevő állatok nyúl és ragadozók róka jelenlétét is feltételezik. A modell segítségével vizsgálják, hogy a margarétáknál bekövetkező járványszerű pusztulás milyen hatással van a margaréták és a két állatfaj népességének alakulására, valamint a Föld éghajlatára.