Index:Angol/o – Wikiszótár

Pigmeus uszkár

Társasutazásra invitáljuk könyvünk segítségével a Kedves Olvasót. Ha érdekli a kutyák világa, tartson velünk. Fedezzük fel együtt a világ kutyáit! A világ kutyái? Álljunk meg itt egy pillanatra. Ez a cím ugyanis meglehetősen sokat ígér, de vajon mit és mennyit valósíthatunk meg belőle?

Nos úgy véljük nem kevés, amit nyújthatunk: kutyafajta leírását és színes képét adjuk közre e kötetben. S miután legteljesebb ilyenfajta - képekkel is illusztrált!

Magyar etimológiai nagyszótár (Tótfalusi István)

Azt is meg kell persze mondanunk őszintén, hogy a felsorolás még így sem teljes. Tudniillik egyszerűen lehetetlenség felderíteni és bemutatni a világ valamennyi kutyáját, hiszen évről évre több tucat új fajta születik a tenyésztői műhelyekben.

Éppen ezért felmerült a kérdés, vajon hol húzzuk meg a határt? Vegyük talán alapul az F. Fédération Cynologique Internationale listáját? A derék négylábúak létezése különben sem függ semmiféle hivatalos lajstromozástól!

Arról már nem is pigmeus uszkár, hogy akad jó néhány eb, melyet például az európaiak nem tekintenek önálló fajtának, az amerikaiak viszont elismernek, és megfordítva Végül is a már kialakult, viszonylag egységes pigmeus uszkár rendelkező, nemzetközileg is többé-kevésbé ismert fajtákat írtuk le a következő oldalakon. Végül illendő néhány szót ejteni a könyv használatáról. Fő vezérlőelvünk az egyszerű, könnyen áttekinthető szerkezet, a gyors és kényelmes visszakeresési lehetőség és a lényegretörő tömör tájékoztatás volt.

Egyebek között emiatt tekintettünk el például a kutyák csoportosításától, osztályozásától. Az egyes fajták szigorú ábécésorrendbe szedve, sorszámmal ellátva követik egymást.

pigmeus uszkár

Reméljük, hogy összeállításunk - minden hiányossága a vírusok parazitáinak testét tisztító tabletták - hasznos és szórakoztató kalauznak bizonyul a fajták tarka dzsungelében. S még a rendkívül szűk terjedelem korlátai között is megpróbáltunk módot találni arra, hogy felvillantsunk néhány fontosabb kultúrtörténeti adalékot, zooföldrajzi érdekességet, miközben bebarangoljuk bolygónk közeli s távoli tájait.

Mérettáblázat Mini ebek Ölebeknek is nevezik őket; pigmeus uszkár szobakutya. Sokan közülük mindössze 3 kg-ot vagy még kevesebbet nyomnak Yorkshire terrier, Máltai selyemszőrű kutya, Törpe spániel, Törpe spiccCsivava Kis termetű kutyák Ezek a fajták cm-es marmagasságúak, súlyuk 4,5 és 11,5 kg között váltakozik Tacskó, Si-cu, Skót terrier, Foxterrier, Beagle, Cocker spániel amerikaiSheltie, Whippet Középtermetű kutyák Ebben a csoportban a törpe fajták pigmeus uszkár minden típus képviselve van.

Legtöbbjük marmagassága 38 és 68,5 cm között váltakozik, s körülbelül 11, kilót nyomnak Corgi, Bullterrier, Agarak, Egyes kopók, Spánielszerű ebek, Bearded collie, pigmeus uszkár, Uszkár, Airedale terrier, Berni pásztorkutya, Husky, malamut Nagy termetű kutyák A csoport legtöbb tagja erőteljes, izmos kutya. Marmagasságuk 53,5 és 70 cm között, súlyuk pedig többnyire 30 és 45 kg között van Briard, Óriásschnauzer, Vizslák, Nagyobb kopók, Retrieverek, Ír szetter, Egyes agarak, Boxer, Skót juhászkutya Óriás fajták Rendkívül nagy termet avagy szokatlanul nehéz súly jellemzi ezeket az ebeket.

Legtöbbjük marmagassága 68,5 és 86,5 centi között van vagy még ezt is meghaladja. Súlyuk gyakran több mint 50 kiló Orosz agár, Dog, Akita, Rottweiler, Bernáthegyi, Angol véreb, Pireneusi hegyikutya, Masztiffok, Ír farkaskutya, Komondor A táblázat természetesen nem teljes, csupán jelzésszerűen tartalmazza a legjellemzőbb fajtákat, méreteket Abruzzói juhászkutya Leírása: Feltűnően szép, mutatós, hatalmas, izmos eb.

Egész megjelenése tiszteletet parancsoló. Feje erőteljes, pigmeus uszkár viszonylag kicsi, lelógó, ha figyel, kissé felfelé tartja.

Fogai nagyok, harapása ollószerű. Szeme sötétbarna. Mellkasa mély, háta egyenes, feszes, fara enyhén lejtős. Végtagjai izmosak, mancsa kerekded. Farka lelóg.

Szókincs és olvasásértés

Szőrzete közepesen hosszú, dús, enyhén hullámos, a nyakán gallért alkot. Színe többnyire hófehér, de lehet elefántcsontszínű vagy halványsárgás árnyalatú is.

Eredete: Származása lényegében ismeretlen. Egyes források szerint ősi olasz, ill. Mások szerint Közép-Ázsiából származik. Tulajdonságai: Kiegyensúlyozott természetű, tartózkodó, méltóságteljes, nem csahol, ok nélkül nem támad. Játékos, barátságos, ugyanakkor félelmet nem ismerő, bátor, harcias eb. Önálló, értelmes, könnyen kezelhető.

Alkalmazása: Az olaszok egyik leghíresebb nyájőrző kutyája. Ideális munkakutya, kísérő és társ. Profil: nyájőrző. Marmagasság: kan cm, szuka cm. Testtömeg: kg. Alomszám: kiskutya. Várható élettartam: év. Afgán agár Pigmeus uszkár A legszebb, legelegánsabb megjelenésű kutyák egyike. Járása ruganyos, kecses, suhanó, ugyanakkor egész felépítését a kitartás és az erő jellemzi.

Fejtartása büszke, elegáns. Szeme ovális alakú, sötétbarna. Füle hosszú, a fejéhez simulva lelóg. Mellkasa a könyöke alá ér, háta a fara felé kissé lejt. Végtagjai párhuzamosak, egyenesek, mancsa nagy, ujjai zártak.

Farka lelóg, a végét enyhén kunkorítja. Szőrzete hosszú, selymes, a fején szinte hajszerű. Színe fekete, kékesszürke, aranysárga, vöröses, fehér, rajzos, csíkozott. Eredete: Ősi afgán fajta, egy Kr. Az afgán agár modern formáját valamikor a századforduló előtt Angliában alakították ki. Eredeti neve: Afghan Hound. Tulajdonságai: Önálló egyéniség. Ragaszkodó, de ezt a tulajdonságát nem mutatja ki annyira, mint a többi fajta.

Alkalmazása: Az egész világon kedvelt luxuskutya, de az agárversenyeken is megállja a helyét. Profil: versenykutya. Alomszám: kölyök. Afrikai oroszlánkutya Pigmeus uszkár Nagy termetű, izmos állat. Feje elkeskenyedő. Füle lelóg. Arcorri részén fekete maszkot visel. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farka lelóg, a végét kissé kunkorítja. Szőrzete rövid, hátán sajátos pigmeus uszkár van, amely a testszőrzettel ellentétes irányú, s a faroktól a fej felé húzódik.

Pigmeus uszkár sárgásvörös. Eredete: Feltehetően vadon élt valamikor, falkában kóborolt, az embereket elkerülte. Dél-afrikai telepesek háziasították. Eredeti neve: Rhodesian Ridgeback. Tulajdonságai: Hűséges, megbízható, könnyen képezhető, jó természetű.

Alkalmazása: Településeket, sátortábort őrzött, de vadásztak is vele. Néhány rhodesiai ridgeback még egy oroszlánt is sakkban tartott.

pigmeus uszkár

Manapság mint őrző-védő eb szerzett magának félelmetes hírnevet. Profil: őrző-védő kutya. Ainu Leírása: Középtermetű, erőteljes felépítésű, izmos kutya, feje spiccszerű. Füle kicsi, hegyes, felálló.

A föld ősi és modern óriásai (28 fotó). Az ókori Róma óriásai

Nyaka rövid, izmos, háta feszes, ágyéka széles, mellkasa mély. Végtagjai párhuzamosak, erőteljesek, mancsa kerekded, ujjai zártak. Farka a hátára kunkorodik. Szőrzete rövid, testhez simuló, csíkos és vörösesbarna is. Eredete: A Kr.

pigmeus uszkár

Eredeti neve: Hokkaido. Tulajdonságai: Kiváló tájékozódási képességéről legendákat beszélnek. Makacs, elszánt, hűséges. Alkalmazása: Valamikor régen Japánban medvére vadásztak vele.

Szókincsháló Szótár

Ma is elsőrangú vadászeb, de használják házőrzőként és kísérőként is. Profil: vadászkutya. Marmagasság: cm. Airedale terrier Leírása: Erőteljes felépítésű, elegáns megjelenésű, harmonikus mozgású állat. Füle előrebicsaklik. Szeme kicsi, sötétbarna. Nyaka hosszú, izmos, háta egyenes, feszes, ágyéka rövid. Farkát kétharmadára kurtítják, egyenesen felfelé tartja. Végtagjai párhuzamosak, oszlopszerűek. Szőrzete közepesen hosszú, sűrű, kemény, a koponyáján és a fülén rövidebb, lesimuló.