Mi van a méhnyakszűrési leletemen?

Kenet eredmény

kenet eredmény gyógyszerek férgek felső

A nőgyógyászati leletek jelentése és értelmezése I. A citológiai eredmények értelmezése fejtörést okozhat a laikus számára, így jelenlegi írásunkban összeszedjük azokat az idegen szavakat és kifejezéseket, amelyek szerepelhetnek a nőgyógyásztól kapott leleten.

kenet eredmény a férgek kijöttek

Első körben a  méhnyakrák szűrés  eredményeit elemezzük. Kétféle kenet eredmény rendszer van jelenleg érvényben, a P-rendszer más néven Kenet eredmény rendszer vagy Pap-tesztvalamint a Bethesda-rendszer.

kenet eredmény szalagféreg szalagféreg szalagféreg

A különbség a két rendszer között, hogy a P-rendszer kevésbé informatív, a Bethesda-rendszer viszont sokkal részletesebb tájékoztatást ad a méhnyak elváltozásairól, megkönnyítve ezzel a kezelőorvos dolgát. P0: A levett kenet értékelhetetlen, pl.

Jézus a feltámadás és az élet

Teendő: meg kell ismételni a vizsgálatot. P1: Ép laphám és hengerhámsejtek.

kenet eredmény Segít e beöntés a férgektől

Nincs rosszindulatú folyamatra utaló sejtelváltozás a vizsgált cytológiai anyagban. Teendő: tünet és panaszmentesség esetén 1 év múlva javasolt újabb citológiai vizsgálat elvégzése.

Rákszűrés (citológia) értelmezése

P2: Gyulladás és reaktív hám jelenléte a levett kenetben: leucocytak és hystiocyták. Rosszindulatú elváltozásra utaló sejtelváltozás azonban a vizsgált citológiai anyagban nincs.

kenet eredmény a bőr ankilostomiasis

Teendő: gyulladás ellenes kezelés javasolt, majd a következő ciklus közepén ismételt citológia elvégzése. P3: Rákmegelőző állapot gyanúja áll fenn, vagy nagyfokú gyulladás jelenléte, mint pl. Érett metaplasia, hyperkeratosis.

Hernádi Balázs Létrehozva: Ehhez viszont rendszeres ellenőrzés javasolt, hogy mihamarabb fény derülhessen az esetleges problémákra. Azonban sokaknál nagy kérdőjeleket jelent, ha P3 eredmény áll a papírjukon. Hogy ez pontosan mit is jelent, és hogy van-e ok aggodalomra, arról dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászai Központ nőgyógyásza beszélt.

Gyulladásos váladék vagy atypusos endocervicalis sejtek, HPV fertőzés jelei, coilocyták. Teendő: speciális gyulladás ellenes kezelés pl. Amennyiben ennek az eredménye is P3 vagy rosszabb, akkor konizációs műtétre van szükség.

Szakorvosunk tollából Címkék Az éves nőgyógyászati szűrővizsgálat egyik fontos része a rákszűrés, amikor a méhnyak állapotát a citológiai vizsgálat alkalmával ellenőrizzük. A rákszűrés, azaz a méhnyak citológiai lelet értelmezése Ennek során a méhszáj felszínéről és a méhnyak csatornából kenetet veszünk. Az így nyert sejteket üveg tárgylemezre kenjük, fixáljuk és patológushoz küldjük. Ő mikroszkóp alatt vizsgálja a méhnyak sejtek állapotát.

P4: Daganat vagy daganat megelőző állapot. Teendő: Szövettanilag tisztázni kell a folyamatot. A kérdéses részből mintát vesznek biopsziakonizáció vagy méhkaparás beavatkozása indokolt. P5: Daganatos, rosszindulatú szövettani elváltozás mutatható ki.

kenet eredmény széklet mikroszkóp alatt férgek

Gyors szövettani tisztázás és terápia megbeszélése javasolt. Egyéb képalkotó vizsgálatra is szükség lehet, mint pl.

  1. Aggódjak, ha P3 lett a rákszűrésem eredménye?
  2. P3 lett a rákszűrésem eredménye! Rákos vagyok?
  3. A P2 és a hüvelyflóra | zagyvabanda.hu
  4. Tweet A rákszűrésen átesetteknek egyáltalán nem mindegy, mennyire értelmezhető az eredményük.
  5. Rossz lehelet a gyomor-bél traktusból

A méhnyakrák kialakulásának stádiumai Magyarországon ban alakították ki, majd a ben végrehajtott módosított változatát alkalmazzák a mai napig.