Haptic Helmet – a tűzoltók segítségére

Helmint kutatás. Ajánlataink a termékre

Tartalom

  WhatsApp Már számtalan eszköz készült a tűzoltók támogatására, de eddig mind csupán az épületen kívüli használatra valók helmint kutatás. Amint bejutnak az égő épületbe, a füsttől nem látják, merre mennek.

  helmint kutatás

  A Haptic Helmet nevű különleges sisakot a Carnegie Mellon University Mérnöki tanszéke tervezte pont az ilyen helyzetekre. A Yang Cai vezette kutatócsoport az egyetem CyLab nevű laborjában felszerelték a tűzoltó sisakot egy haptikus működtetővel. Amikor balra jelez, viselője balra néz vagy mozdul, amikor pedig jobbra, akkor jobbra.

  helmint kutatás

  Elülső jelzésnél haladhat előre, hátsó jelzésnél megáll vagy hátralép. A prototípus vezeték nélkül irányítható egy RF távirányítóval, így a tűzoltókat az operátorok a drónok és botok által begyűjtött adatok segítségével irányíthatták.

  A csapat dizájnja megnyerte a Haptic Interfaces for Public Safety Challenge-et tavaly, valamint a kereskedelemben is ígéretes prototípus előállításáért egy külön díjat is bezsebelt.

  A sisakot virtuálisan tesztelték, valamint kipróbálták egy sor tűzoltó tréning során. Az egyik kutató követte a tűzoltókat a füsttel teli szobába, egyik kezében hőkamerával, másikban egy RF távirányítóval.

  helmint kutatás

  A tréninghez a sisakot párosíthatják egy VR szimulátorral és a szerkezetet kábellel irányíthatják. Intuitívnak lenni a legfontosabb, mert tűzoltónak lenni nagyon stresszes.

  helmint kutatás