Szoftver frissítés:

Féreg virusirto, Így terjed az első androidos féreg

féreg virusirto

Szerencsére könnyen ellenőrizhetjük, hogy mobiltelefonunk érintett-e, és be is zárhatjuk a biztonsági rést. Bekapcsolva hagyott fejlesztői beállítás okozhat gondot a kisebb ázsiai gyártóktól származó androidos mobiltelefonokon.

A nyitott os TCP portnak köszönhetően a támadók az Android Debug Bridge ADB interfész, vagyis az androidos hibakereső segítségével kapcsolódhatnak a készülékekhez.

Az ADB egy sor tevékenységre használható: egyszerűen kiolvashatóak a mobiltelefonok rendszerinformációi, de szenzitív adatokat lehet ellopni vagy kártékony programok is telepíthetőek a készülékekre. Az ADB-t a mobilos szoftverfejlesztők használják arra, hogy elemzések vagy telepítések során direkt kapcsolatot hozzanak létre a készülékkel — ismerteti Alexander Burris, a G DATA vezető kutatója.

Alaphelyzetben az okostelefonokon az ADB ki van kapcsolva.

féreg virusirto

A problémát az okozza, hogy egyes ázsiai készülékgyártók elfelejtették bezárni az ADB interfészt, mielőtt forgalomba hozták a termékeiket. Az első ADB féreg A hiba azért kritikus, mert néhány hónappal ezelőtt már megjelent az első androidos féreg, amely ezt a kaput használja ki a terjedéséhez.

féreg virusirto

Amikor az ADB. Miner az okostelefonhoz kapcsolódik, egy USB debugging kérdés jelenik meg.

Vírus, zsarolóprogram, féreg, trójai: így működnek a kártevők Fereg virusirto.

Ha OK-t nyomunk, akkor a készülék fertőzötté válik. A féreg nyitott TCP portok után kutat az interneten, majd tovább terjed más készülékekre, egy kriptobányász botnetet alkotva. A felhasználó szempontjából ez azt jelenti, féreg virusirto a készülék teljesítménye csökken, az akkumulátoridő lerövidül, középtávon pedig a készülék is károsodik.

Letöltés és képernyőképek

A jó hír viszont, hogy fenyegetés egyszerűen elhárítható. Ehhez a készülék beállításaiban egyszerűen ki kell kapcsolni az esetlegesen nyitva felejtett fejlesztői beállításokat.

féreg virusirto

Ha pedig ezek nem szerepelnek az elérhető menüpontok között, akkor eleve nincsenek féreg virusirto — szerencsére ez a helyzet a mobiltelefonok többségén. További cikkek.

féreg virusirto